Vand i haven kræver vagtsomme voksne

Det vigtigste er at holde øje med børnene, men låg, hegn og alarmer kan give en ekstra tryghed, når man har pool, sø eller spa i haven.

Vand er smukt og rensende for sjælen, men det er også rasende farligt for børn. Nogle vælger at udsætte drømmen om vand til børnene bliver store, men med lidt omtanke kan man godt forene familielivet med vandspejlet.

Generelt gælder det, at man ikke skal lade børn alene i nærheden af vand. Hvis man har en svømmesø, en pool eller et fyldt udespa i haven, bør man altså ikke lukke de små ud at lege selv.

Læg låg på

Når man køber et udespa eller et udebad følger der som regel et låg med. Det skal man selvfølgelig altid lægge over badet, når man ikke bruger det. Har man brug for at føle sig ekstra sikker, kan man fjerne trappen, når man ikke er i badet, men det skulle ikke være nødvendigt.
- Det låg, der følger med et udendørs spa kan man stå ovenpå, så det giver ingen problemer. Man kan også simpelt hen bygge et hus over sit udebad, nøjagtig som man kan over en pool. Poolhuse eller fast overdækning kan åbnes, når badet er i brug. Den faste overdækning ligner et kunstfærdigt drivhus og holder i øvrigt også på varmen. Til udebadet fås poolhusene i små kuppelformede udgaver.

Dæk vandet til

Hvis man har en større pool uden fast overdækning eller en svømmesø i haven, er det en god idé at investere i et cover, så børnene ikke kan komme i nærheden af vandet, hvis man er uopmærksom et øjeblik.

Firmaet Safety Covers og Bieri producerer overtræk, som let kan bære et udforskende barn Bassinovertrækket kan fås i en udgave, der kan betjenes med en nøgle og selv glider på plads i løbet af nogle sekunder.
Og selv om man ikke skulle tro det, kan man godt installere et cover, der kan dække en svømmesø. - Der er ingen principiel forskel på søer, spabade og pools. Du støber bare et fundament på langsiden af søen. Det kan man godt gøre uden, at det kan ses, siger han.

Gå udenom de billige

Bryder man sig ikke om at dække vandet til, kan man i dag få en del forskellige alarmer til poolen eller søen.

Alarm kan man også sætte op omkring poolen eller nede i poolen. Man kan sætte pæle op i poolens hjørner, der ved hjælp af fotoceller registrerer, så snart nogen nærmer sig poolen og sætter en alarm i gang. Alternativt kan man få en bølgealarm, der monteres i vandkanten og alarmerer hvis noget med en vis vægt ryger i vandet.

- Den kan indstilles, så den ikke reagerer på blade, men reagerer hvis et barn falder i

- Man skal sky de billigste alarmer som pesten. Enten går de i stykker eller også alarmerer de hele tiden, og så bliver det som historien om Peter og ulven. Når man snakker sikkerhed, skal man købe kvalitet, eller også skal man ikke købe noget. Og en kvalitetsalarm kommer let op i flere tusinde kroner.

Man kan også udstyre sit barn med et armbånd, der alarmerer hvis det kommer under vand. Samme type alarm bliver brugt meget til hunde, fortæller Bjarne Frøslev.
- Der er faktisk mange hunde, der ikke kan svømme, siger han.

Har man en nysgerrig hund kan man gå til hundesvømning med den og i øvrigt installere en lille rampe på poolkanten, så hunden kan komme op ved egen hjælp. Det gælder for både covers, bølgealarmer og sensorer, at de ikke virker optimalt om vinteren, hvor det kan fryse eller verden kan være dækket af sne.

- Til om vinteren får man syet et vinterdækken, der kan spændes ud over vandet som en trampolin, siger Bjarne Frøslev.

Store søer: Hegn eller sensor

Har man en sø, der er større end en pool, er det ikke muligt at installere rullende overdækning. Bølgealarm duer heller ikke, da den reagerer på enhver and, der mellemlander i søen.

- Ved store søer har du to muligheder; hegn eller sensorer eller eventuelt en kombination, siger Bjarne Frøslev og tilføjer at sensorer skal sættes så højt, så de ikke alarmerer, hvis en kat undersøger vandkanten.

- Men den bedste sikring er, at de voksne holder øje med deres børn.

Indtil 1985 var det lovpligtigt at sætte hegn op omkring sin pool eller sø. Loven er for længst afskaffet, men et hegn kan stadig give en vis sikkerhed, selv om de færreste i dag vælger den løsning.

- Sætter man hegn op, skal man huske at stavene eller rafterne skal stå på langs og ikke på tværs. Står de på tværs er det let for et barn at klatre over hegnet
- Desuden skal det have en højde, så et 6-7-årigt barn ikke kan komme over. Når børn bliver ældre end 6-7 år, kan de som regel svømme.

Vælger man alligevel et hegn er det en god idé med en hængelås på lågen eller en alarm på døren, der signalerer hvis nogen går ind i pool- eller søområdet.
Men selv om man har et hegn, må man ikke glemme den allervigtigste sikkerhedsregel.

- Du kan bruge millioner på sikkerhed, men kommer der et strømsvigt eller et hul i hegnet, så virker det ikke Det vigtigste af alt er, at man sørger for at holde øje med sine børn. Det næstvigtigste er, at man hurtigst muligt får lært sine børn at svømme. Først på tredjepladsen kommer sikkerhedsudstyret.

Sikkert vand uden badning

Selv vand i mindre mængder er farlige for børn. Har man vand, som man ikke skal bade i, er det dog forholdsvist enkelt at sikre sig. I en vandtønde eller en dam kan man lægge et metalnet i en stabil ramme lige under overfladen. Hvis man vil være helt sikker, kan man droppe dybden og simpelthen have et lille vandløb på få centimeters dybde rislende gennem haven.

Tre slags dækkener til sø, pool eller udebad

Poolcovers, som også kan bruges til svømmesøer, fås i tre typer:

  1. Typen, der udnytter vandets opdrift. Coveret løber på to skinner, der er monteret på søens eller poolens langsider. Kan bære mange mennesker på én gang
  2. Typen som er svejset eller syet på aluminiumsstænger, der hviler på kanten af søen eller poolen. Kan bære knap så meget som ovenstående type, men er god til pools, der er hævet over jordniveau og til udebadekar.
  3. Typen der består af flydende lameller, som synker, når nogen træder ud på dem og hviler på en ræling, der sidder et par centimeter under vandoverfladen.

 

Copyright © Poolrådgiveren 2009